agra2 megra Pomlad2 green2 medical2 lov2 ribolov  naturo2 inpak2 post viva2 sobra2

PERMAKULTURNO - BIODINAMIČNI VRT NA POMURSKEM SEJMU


glava EU-LAS

 

 

 

 

22. maja 2014 Izobraževalna praktična od 16.00 do 20.00

Na sejmišču bomo pripravili gredice in posadili sadike. Spoznavali bomo različne zastirke in načrtovali mešanice za zastiranje. Spoznavali bomo združbe rastlin in se poizkusili v načrtovanju dobrih sosedov med rastlinami. Kakšno bomo rekli tudi o sestavi gredic in nabavi materiala.

 

 

14. junija 2014 izobraževalna praktična od 10.00 do 17.00

Tokart se bomo lotili rasti. Kako lahko hranimo rastline z prevrelkami. Spoznali se bomo z prevrelko iz koprive in gabeza in jo tudi pripravili. Različne dopolnila zastirki izboljšujejo pogoje. Tudi dodajanje kamene moke izboljšuje pogoje.

Pregledali bomo obstoječe rastline in se posvetili individualnim pogojem posamezne rastline.

Spoznavali bomo različne strategije borbe z voluharjem.

image004

 

 

15. julija 2014 izobraževalna praktična od 16.00 do 20.00

Na delavnici bomo spoznavali in vadili najpomembnejšo veščino: opazovanje.

Vrt je v večji meri zasajen. Povedali bomo o načrtu zasaditve in na praktičnem primeru videli napredek. Iz analize bomo načrt nadgradili in posadili podporne rastline. Tudi o težavah raslin v njihovi rasti bomo govorili in kako se izzivov lotimo s pripravki, ki si jih sami napravimo.

Kakšno bomo rekli tudi o polžih

 

 

25. avgusta 2014 izobraževalna (predstavitev projekta) ob 13.00

image000 image001

 

 

27. in 28. avgust delavnica izdelovanja glinenih ometov od 11.00 dalje

V času sejma se boste lahko tudi umazali. V našem kotičku trajnostnega razvoja smo postavil hiško iz slamnatih bal, kjer boste lahko poizkusili nanašanje glinenega ometa.

Na krušni peči na naftni sod pa bomo nanašali slamnato izolacijo. Vedite, da se boste umazali!

Dobrodošli z vso družino!

Delavnici vodi Tomislav Gjerkeš, konstruktor hiške in peči

 

 

5. novembra 2014 izobraževalna (predstavitev projekta) ob 13.00

Na Radgonskem sejmišču postavljamo niz elementov trajnostnega razvoja kateri nudijo prikaz uporabe lokalnih materialov in sodobnih tehnologij. Tretjo leto stoji permakulturni vrt, katerega obdelujemo po biodinamični metodi, z letošnjim letom pa je vzhodni kotiček Pomurskega sejma bogatejši za hiško iz slamnatih bal in krušno peč na kovinski sod. Hiška je primer samonosne konstrukcije, prve pri nas, peč pa prikaz samogradnje iz recikliranih materialov.

Načrtovalec in izdelovalec Tomislav Gjerkeš vam bo na voljo za vsa vprašanja od ideje do izvedbe.

Dobrodošli!

image003  image002 

 

 

13. in 14. decembra bo od 10.00 ure naprej na Pomurskem sejmu delavnica izdelave kuhinje iz masivnega lesa organskih oblik.

Kuhinjski pult bomo izdelali iz enega kosa lesa, ga postavili na noge, vgradili pomivalno korito ter ga vgradili v hiško iz slamnatih bal.

Dobrodošli!

 

 

image006 image007 image010
image000  image003  image005
image001 image002 image008

 

Projekt je financiran z LAS programom, tako da so delavnice brezplačne. Vsi udeleženci potrebujejo le svoj premik do Gornje Radgone, voljo do učenja in dela, potrpljenje, sredstvo za odganjanje komarjev, hrano za sebe, ne bo pa odveč tudi, če bo ostalo kaj prigrizkov za deljenje z drugimi udeleženci.

Hiška je na pilotih robinje na lesenih plohih, na katerih so slamnate bale. Hiška je brez lesene konstrukcije-samonosna na balah. Kritina bo polovico slamnata, polovico Gutta Wabe, za veliko strešno okno. Bale bodo ometali znotraj z glinenin ometom, zunaj z glinenin in zaključnim apnenim slojem.Če bo čas dopuščal bodo izdelali pohištvo, ki bo primerno za organizacijo delavnic, čemur bo hiška namenjena in opremili kuhinjo.

Razvoj gradnje si lahko ogledate v fotoreportaži na www.mikrokozmos.si

 

 

 

 

Spletna stran uporablja piškotke.

Z uporabo spletne strani se strinjate tudi z uporabo piškotkov.

Se strinjam